ارائه تماس صوتي تلگرام براي برخي کشورها و موانعي که درصورت متضرر شدن اپراتورها براي گشودن راه اين سرويس به ايران وجود دارد، موجب شده باز هم زمزمههايي مبني بر وجود اما و اگرهايي درباره راهاندازي اين سرويس تلگرام در کشور به گوش برسد و تنور شايعات را داغ نگه دارد.
وايمکس نيوز- در حال حاضر کمتر کسي حداقل در ايران وجود دارد که با داشتن گوشي هوشمند، پيامرسان تلگرام را در گوشياش نصب نکرده باشد. بدين ترتيب پس از نرمافزارهاي مشابه ديگر مانند ويچت، وايبر و واتساپ که هر کدام به تدريج کاربران خود را در ايران از دست دادند، تلگرام به پيامرساني بيرقيب تبديل شده و قابليتهايي مانند سرعت و امنيت بالا اين پيامرسان را به محبوبيت بالايي رسانده است.
تلگرام نهايتا به انتظارها درباره اضافه کردن تماس صوتي به ديگر قابليتهاي خود پايان داد و روز دهم فروردين با انتشار پستي در وبلاگ خود قابليت تماس صوتي را در بهروزرساني 3.18 خود آشکار کرد. البته در حال حاضر اين قابليت تنها براي کاربران ساکن غرب اروپا فراهم شده و شايعاتي هم درباره راهاندازي آن در برخي کشورها در آسيا به گوش ميرسد و آنچنان که مسوولان تلگرامي اظهار کردهاند، به زودي کاربران ساير کشورها هم قادر خواهند بود از اين قابليت استفاده کنند.
بنابر ادعاي سازندگان تلگرام، تماس صوتي اين برنامه بسيار امن خواهد بود و براي بهتر شدن کيفيت آن، از هوش مصنوعي ساخت تلگرام در آن استفاده شده است. همچنين کليه مکالمات صوتي تلگرام به صورت دوسويه رمزنگاري شده است. اين بدان معناست که نه فقط سازندگان اپليکيشن بلکه هيچ شخص ثالث ديگري قادر به شنود آنها نيست. همچنين کاربران ميتوانند دسترسي مخاطبها به برقراري تماس صوتي را براي مخاطبان خود محدود يا غيرفعال کنند.
اگرچه پيش از اين هم نرمافزاري براي برقراري تماس صوتي در تلگرام وجود داشت اما به صورت رسمي متعلق به تلگرام نبود بلکه يک شرکت نرمافزاري پيش از اين با ايجاد تغييراتي در تلگرام، امکان مکالمه صوتي را نيز در آن گنجانده، با نام کالگرام عرضه کرده و خلا تماس صوتي را پر کرده بود. با وجود اين با اضافه شدن قابليت تماس صوتي به تلگرام به صورت رسمي، خيال کاربران بار ديگر از امنيت پيامهايشان جمع ميشود.
با فراهم شدن تماس صوتي براي کاربران اروپايي تلگرام، محمود واعظي -وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات- از بررسي اين امکان براي کاربران ايراني خبر داد و اظهار کرد که مسئولان تلگرام موضوع راهاندازي تماس صوتي رايگان براي کاربران ايراني را با مسوولان در ميان گذاشتند و همچنين کميتهاي براي بررسي اثرات رايگان بودن تماس صوتي روي اپراتورهاي داخلي تشکيل شده و قرار است اين کميته اثرات راهاندازي تلگرام صوتي را روي اپراتورهاي داخلي مشخص کند.
تماس صوتي تلگرام، مشروط بر رضايت اپراتورها
واعظي درباره سرويس صوتي جديد تلگرام اظهار کرده بود: سياست ما همواره اين بوده که خدماتي که مورد نياز مردم است و به لحاظ اقتصادي لطمهاي به کار ديگران نميزند را آزاد بگذاريم. تعداد کاربران تلگرام در ايران قابل مقايسه با کشورهاي ديگر نيست، بنابراين تلگرام آرام آرام خدماتش را در ايران توسعه ميدهد.
وي همچنين خاطرنشان کرد: اينگونه خدمات از طريق شبکههايي که اپراتورها در آنجا سرمايهگذاري کردهاند ارائه ميشود، يعني اگر اپراتورها راضي به ارائه خدمات نباشند ارائه اين سرويسها با مشکل روبرو ميشود. ما اکنون اجازه دادهايم اپراتورها بررسي کنند که سرويسهاي جديد تلگرام چه تاثيري بر وضعيت اقتصادي آنها ميگذارد. ما دنبال اقدامي هستيم که هم مردم راضي باشند و هم اپراتورها، البته ما نميتوانيم اپراتورها را اجبار کنيم که صوت را سرويس کنند.
اين اظهارات واعظي در حالي مطرح ميشود که برخي از کارشناسان فني حوزه IT معتقدند با فراهم شدن امکان تماس صوتي تلگرام در سراسر جهان، هيچ کشوري نميتواند براي استفاده از آن با تلگرام مذاکره کند. درواقع در صورت عدم رضايت عوامل داخلي با اين قابليت، امکان فيلتر آن در تلگرام وجود ندارد بلکه علت راهاندازي فاز به فاز تلگرام براي امکانات صوتي رايگان در اروپا، آمريکا و آسيا، احتمالا رفع اشکالات احتمالي است و نه رايزني مسوولان تلگرام.
با توجه به سابقه کمرنگ شدن پيامک از طريق اپراتورها با ظهور پيامرسانهاي اينترنتي و سرنوشت مشابهي که با رايگان بودن تماسهاي صوتي تلگرام در انتظار تماسهاي اپراتوري است، اين احتمال مطرح شده که شايد تاثير اين قابليت تماس صوتي بر وضعيت اقتصادي اپراتورهاست که موجب شده درباره ارائه اين سرويس اما و اگر هايي مطرح شود.
اگرچه هنوز مشخص نيست که مسوولان تلگرام هم مطابق نظر اپراتورهاي ايراني و با موافقت آنها به گسترش اين قابليت بپردازند و يا با ارائه اين قابليت در ديگر کشورهاي آسيايي، تماس صوتي تلگرام براي همه ايرانيان فراهم شود.
بنابراين با توجه به اظهارات وزير ارتباطات و تاکيد بر لزوم عدم متضرر شدن اپراتورها، شايد راهکارهايي از جمله فيلتر کلي اين پيامرسان، همانطور که پيش از اين هم شايعات بسياري درباره آن وجود داشته است، فيلتر تماس صوتي، که کارشناسان فناوري اطلاعات آن را غيرممکن ميدانند و يا وضع هزينههايي براي تماس صوتي تلگرامي در مسير ارائه اين سرويس وجود داشته باشد اما صحت اين احتمالات تنها در صورت ارائه قابليت تماس صوتي براي کاربران ايراني مشخص خواهند شد.
منبع: ايسنا